Odi,
Ik dook in mijn fotoalbums en allerlei herinneringen begonnen op te borrelen. Welk verhaal en welke foto’s en filmpjes zal ik kiezen?
En toen viel mijn oog op dit pareltje:
Moksi Alesi, letterlijk vertaald als ‘gemengde rijst’.
Moksi Alesi is zo’n heerlijke creoolse lekkernij die zijn oorsprong vindt in de tijd van de slavernij. De tot slaaf gemaakten gooiden alle restjes die ze nog hadden van de vorige dagen samen met wat rijst in een pan en stoomden het geheel tot een heerlijke, aromatische rijst.
Het mooie van Moksi Alesi is dat het afhankelijk van de bewaarde restjes steeds weer anders smaakt – gezouten vis, gezouten vlees, bonen en groenten – altijd bijzonder lekker!
In elk Surinaams huishouden heeft Moksi Alesi in deze tijd zijn eigen favoriete variant:
- Moksi Alesi met zoutvlees
- Moksi Alesi met zwarte oogbonen
- Moksi Alesi met bakkeljauw
- Moksi Alesi met gerookte kip
- Moksi Alesi met droge garnaaltjes
Een van mijn persoonlijke favorieten is gemaakt met gerookte zalm en kokosmelk of kokosolie – verrukkelijk!
Maar wist je dat bij al onze Surinaamse gerechten altijd iets zuurs op ons bord ligt? Komkommer op zuur, lemmetje (limoen), rode ui… De combinatie is overheerlijk. De volle en zilte smaak van de Moksi Alesi met zoetzure komkommer… de perfecte hap!
Op de foto zie je ook nog gebakken zalm met garnalen in Mi’s speciale saus. Wat deze saus zo speciaal maakt, vertel ik je een andere keer.
Eet smakelijk, tan bun en tot de volgende keer!