Ondanks onze liefde voor koken en het uitproberen van gerechten van over de hele wereld, heb ik me eigenlijk nog nooit gewaagd aan de heerlijkheden van de Antillen, behalve dan de vertrouwde johnny cake. Maar met de naderende Keti Koti-viering op 1 juli staat er iets bijzonders op het menu. Terwijl een Surinaams gerecht al snel werd gekozen, bleef de vraag: hoe kunnen we de Antilliaanse gemeenschap verrassen?
We zijn er nog niet helemaal uit, maar een beetje oefening kan nooit kwaad, toch? Dus sloeg ik wat ingrediënten in en dook de keuken in voor een avontuur met Stoba di galina. Het bleek een verrassend eenvoudig en plezierig gerecht om te maken, maar volgens een vriendin miste het nog de authentieke Antilliaanse smaak.
Nu, sommigen zouden kunnen zeggen: “Dame, heb je je huiswerk niet gedaan?” Maar dat heb ik wel! Hoewel Stoba oorspronkelijk afkomstig is uit de Dominicaanse Republiek, is het gerecht al zo lang omarmd door de bewoners van Curaçao dat het nu een onmisbaar onderdeel is van hun culinaire erfgoed.
1 juli is nog een eindje weg, dus ik heb nog wat tijd om te oefenen. En wie weet, als ik de kunst van Stoba onder de knie heb, ga ik misschien wel voor een nog uitdagender gerecht… Maar wie weet, staan we op 1 juli wel te stralen met onze overheerlijke Stoba di galina in Odeon. Jij bent van harte uitgenodigd om samen met ons de afschaffing van de slavernij te vieren. Wil je hier meer over weten? Bezoek dan de site van het comité 30 juni 1 juli Zwolle.
Odi!
Tot de volgende week !