Odi,
Voor degenen onder ons met een vleugje nostalgie, herinner je je dit deuntje nog? “Kip, het meest veelzijdige stukje vlees”
In de Surinaamse keuken is kip absoluut de ster van de show als het gaat om veelzijdigheid. Van gestoofde tot gerookte kip, van kip uit de oven tot gebakken kip en kip saté, en laten we de nieuwe favoriet niet vergeten: kip uit de airfryer! En laten we het ook eens hebben over de talloze manieren om deze te marineren en je smaakpapillen te verwennen. We hebben het er wel eens over gehad: in veel keukens worden bijna altijd dezelfde kruiden gebruikt voor verschillende gerechten. Maar de Surinaamse keuken staat daar absoluut haaks op.
Dat komt natuurlijk door de diverse culturele invloeden in Suriname. Mensen vragen me vaak: heb je een favoriet gerecht? Mijn antwoord is simpel: zolang het maar lekker en gevarieerd is, hoor je mij niet klagen! Maar er is één gerecht dat ik echt heerlijk en eenvoudig vind, geleerd van Ingrid: je laat bruine suiker karameliseren in een beetje olie en voegt dan de kip, ui, knoflook, selderij en tomaat in één keer toe aan de gekarameliseerde suiker. Even omscheppen en laten stoven. Let op tijdens het karameliseren, want als je niet oplet, kan de suiker verbranden en krijgt je kip een bittere smaak. En vergeet vooral de madam Jeannet niet, want die geeft die heerlijke kick. Als je niet van te pittig houdt, zorg er dan voor dat de peper heel blijft en niet bost (stuk gaat) Waar smaakt deze kip lekker bij? Met rijst en groenten, of met bami en nasi, of gewoon op een broodje natuurlijk! Nou, als dit je niet inspireert om de keuken in te duiken en deze heerlijke kip klaar te maken, dan weet ik het ook niet meer hoor! “Geniet, maar niet met mate!”
Tan bun, tot volgende week!